window.arcIdentityApiOrigin = "https://publicapi.elpais.informativomineiro.com";window.arcSalesApiOrigin = "https://publicapi.elpais.informativomineiro.com";window.arcUrl = "/subscriptions";if (false || window.location.pathname.indexOf('/pf/') === 0) { window.arcUrl = "/pf" + window.arcUrl + "?_website=el-pais"; }Dos bons motius per pujar a Montjuïc: La Font del Gat i Absis | Gastronomía | EL PAÍSp{margin:0 0 2rem var(--grid-8-1-column-content-gap)}}@media (min-width: 1310px){.x-f .x_w,.tpl-noads .x .x_w{padding-left:3.4375rem;padding-right:3.4375rem}}@media (min-width: 1439px){.a .a_e-o .a_e_m .a_e_m .a_m_w,.a .a_e-r .a_e_m .a_e_m .a_m_w{margin:0 auto}}@media (max-width: 575.98px){._g-xs-none{display:block}.cg_f time .x_e_s:last-child{display:none}.scr-hdr__team.is-local .scr-hdr__team__wr{align-items:flex-start}.scr-hdr__team.is-visitor .scr-hdr__team__wr{align-items:flex-end}.scr-hdr__scr.is-ingame .scr-hdr__info:before{content:"";display:block;width:.75rem;height:.3125rem;background:#111;position:absolute;top:30px}}@media (max-width: 767.98px){.btn-xs{padding:.125rem .5rem .0625rem}.x .btn-u{border-radius:100%;width:2rem;height:2rem}.x-nf.x-p .ep_l{grid-column:2/4}.x-nf.x-p .x_u{grid-column:4/5}.tpl-h-el-pais .btn-xpr{display:inline-flex}.tpl-h-el-pais .btn-xpr+a{display:none}.tpl-h-el-pais .x-nf.x-p .x_ep{display:flex}.tpl-h-el-pais .x-nf.x-p .x_u .btn-2{display:inline-flex}.tpl-ad-bd{margin-left:.625rem;margin-right:.625rem}.tpl-ad-bd .ad-nstd-bd{height:3.125rem;background:#fff}.tpl-ad-bd ._g-o{padding-left:.625rem;padding-right:.625rem}.a_k_tp_b{position:relative}.a_k_tp_b:hover:before{background-color:#fff;content:"\a0";display:block;height:1.0625rem;position:absolute;top:1.375rem;transform:rotate(128deg) skew(-15deg);width:.9375rem;box-shadow:-2px 2px 2px #00000017;border-radius:.125rem;z-index:10}} Ir al contenido
_
_
_
_

Dos bons motius per pujar a Montjuïc: La Font del Gat i Absis

La Font del Gat reobre com a restaurant popular amb el segell del Grup Confiteria mentre que el MNAC estrena Absis a càrrec d’Albert Raurich

El nou restaurant La Font del Gat de Montjuïc.
Mar Rocabert Maltas

Hi ha una barrera mental amb Montjuïc. És aquí mateix, la veiem, però ens costa pujar-hi. Mira que hi ha coses a fer a la muntanya, i especialment en aquesta, plena d’oferta cultural. Doncs ara hi ha dos bons motius més per enfilar el camí sense mandra: La Font del Gat ha reobert com a espai per menjar a la fresca i el MNAC ha estrenat un nou restaurant que dirigeix Albert Raurich amb el nom d’Absis . Ben mirat, traço un pla. Visitar la col·lecció permanent del Museu Nacional al matí, dinar al nou Absis, pair una mica al Jardí Botànic, per després voltar per la Fundació Miró i acabar sopant a La Font del Gat. Abans de tornar a la ciutat fins i tot podríem aturar-nos a veure alguna cosa al Lliure o al Mercat de les Flors. Quin dia de muntanya! I sense sortir de Barcelona.

Tornen les fontades a la Font del Gat

Una fontada era un aplec per menjar, beure i divertir-se al voltant d’una font. Tal com raja. Així es aven els dies de festa quan no hi havia centres comercials ni restaurants pertot. Un dels llocs emblemàtics on se celebraven aquestes trobades populars era La Font del Gat, a Montjuïc, situada dins d’uns jardins embaucadors que ara es coneixen com Laribal i t’allunyen de tot el més molest que hi ha muntanya avall. Després d’uns quants anys tancat, aquest espai s’ha tornat a omplir de vida amb un restaurant que porta el segell del Grup Confiteria, especialistes en mantenir o recuperar locals emblemàtics de Barcelona.

Espetos de carn de La Font del Gat.

Segurament és l’espai més popular del grup, reformat sense gaires ornamentacions ni filigranes, seguint l’estil d’aquest racó que és de tothom perquè la propietat és municipal. En una gran terrassa de sorra hi ha parades les taules, de fusta, amb cadires també de fusta, semblants a les que hi podrien haver hagut en altres temps. En funció del cel, s’obren i es tanquen uns parasols de color taronja, que posen el color en un espai on els arbres també fan bones ombres. En un lateral, una petanca per als que s’hi animen, i em consta que són uns quants, de totes les edats. A veure si començarà a ser cool el atemps dels avis. No m’estranyaria gens en aquest temps de retorn a les arrels.

Com que el bar és petit, la cuina és a la vista, formada bàsicament per dues graelles. D’allà surten els espetos de carn i peix que van arribant a taula, acompanyats d’amanida d’enciam i ceba, poca cosa més, però ben condimentada, i d’altres receptes estiuenques com l’esqueixada de bacallà, unes gambes a la brasa o la coca de recapte amb sardina fumada i allioli fumat. No és una carta típica de restaurant, els seus responsables diuen que és festiva, per ar-s’ho bé. De fet, fugen del nom de restaurant, per a ells La Font del Gat és un “merendero”, diu Lito Baldovinos, fundador de Grup Confiteria amb Enric Rebordosa. Diumenges, la carta és tan breu que només s’hi pot menjar arròs. Després d’un entrant a triar entre amanida o gaspatxo, tothom menja el mateix, com en un aplec: un plat d’arròs. El tiquet és de 21 euros amb les begudes i les postres a part. Una declaració d’intencions. Volen que sigui un lloc per a tothom.

La Font del Gat, en una imatge de 1930.

Lito Baldovinos està cada dia més enamorat de La Font del Gat, explica. “Sabíem que tenia història però no tanta”, diu en referència a tot els records que els expliquen la gent que hi va. Aquesta gran terrassa, que està presidida com el nom indica per una font amb cap de gat, va obrir una mica abans de l’Exposició de 1929 i és una obra de Puig i Cadafalch. “Per nosaltres és una fita importantíssima pel llegat patrimonial i cultural que representa l’espai a la ciutat i per l’esperit popular que s’hi destil·la i que nosaltres respectarem absolutament", remarca. No hi falta una programació musical i cultural que anima gairebé cada dia La Font del Gat. Que l’esperit popular no decaigui.

La Font del Gat

Jardins de Laribal.  eig de Santa Madrona, 28

 620 28 69 06

Obre de dimecres a diumenge

Preu menú graella (begudes i postres a part): 23 euros 

Preu menú arròs (diumenge, begudes i postres a part): 21 euros

El MNAC vol potenciar el seu restaurant, rebatejat com a Absis

Sota la direcció de Pepe Serra, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) està fent una gran feina perquè cada vegada més públic local pugi a contemplar els tresors que amaga aquest impressionant edifici als peus de la muntanya de Montjuïc. Té molts reptes per davant, entre ells l’ampliació al Palau Victòria Eugènia, i ben encertadament tampoc ha volgut descuidar l’oferta gastronòmica. Amb aquesta intenció, el restaurant principal s’ha actualitzat amb el nom d’Absis i una carta a cura d’Albert Raurich, un dels cuiners més reconeguts actualment, al capdavant del Dos Pebrots, una excel·lent revisió de la cuina mediterrània, i Dos Palillos, referència de la cuina asiàtica amb empremta local.

Menjador del restaurant Absis, sitaut dins del MNAC.

A nivell d’interiorisme, aquest nou Absis no ha canviat gaire de la proposta anterior perquè els seus punts forts són dos: la sala mateixa on s’allotja, amb uns sostres decorats amb frescos i una cúpula de vitralls que un mirall gegantí s’encarrega de multiplicar, i les vistes, espectaculars en les taules més properes als finestrals i que s’endevinen prou bé des de les més interiors. Són les mateixes que hi ha al bar de la terrassa, que també gestionarà els propers cinc anys Vilaplana, igual que els catèrings de la Sala Oval, i el canvi ja es nota amb l’oferta de pastisseria que arriba d’Escribà.

A l’Absis, la carta vol ser mediterrània, no només catalana, encara que també. Amb producte de qualitat i temporada, entre setmana hi ha un menú de 35 euros i a les nits s’hi menja a la carta o es pot tastar el menú degustació (60 euros). “No busquem una cuina gastronòmica, d’avantguarda, sinó plats ben fets, ben presentats i que connectin amb la tradició mediterrània”, diu Raurich.

Ploma ibèrica marinada amb pebrot vermell i romaní del restaurant Absis, dins del MNAC.

Art, història i cuina es troben en aquest nou restaurant que “anirà evolucionant amb el temps”, explica el xef, que ha començat amb una carta de primavera on destaquen entrants com el verat fumat amb menjar blanc, els sepionets a l’alli pebre, la coca d’albergínia i formatge a la menta o el vitello tonnato del Dos Pebrots, a més de diferents opcions de truites obertes. La història s’explica amb plats com el llom de lluç amb salsa verda del Sent Soví (el primer llibre de cuina catalana) o els cigrons amb bacallà, que no falten en els llibres d’història de la cuina catalana. El pollastre de pagès a la catalana amb vieires, el fricandó de vedella o la ploma ibèrica marinada en pebre vermell i romaní són altres reclams d’una carta que també vol que pugem a Montjuïc. No cal visitar el MNAC, que és molt aconsellable, anar-hi a dinar ja mereix enforntar-se a les infinites escales que porten al palau.

Absis

Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

638 53 67 69

Obert de dimarts a diumenge al migdia

Divendres i dissabtes també a la nit

Preu menú migdia: 35 euros

Preu menú degustació: 60 euros

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad , así podrás añadir otro . Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_